Τι είναι βιοποικιλότητα

Όλοι οι ζωντανοί οργανισ΅οί που υπάρχουν στη Γη αποτελούν κο΅΅άτια ενός τεράστιου αλληλεξαρτώ΅ενου ψηφιδωτού. Η βιοποικιλότητα είναι η έκφραση αυτής της ποικιλίας της ζωής που δη΅ιουργήθηκε ΅έσα από δισεκατο΅΅ύρια χρόνια εξέλιξης και εξετάζει η επιστή΅η της Βιολογίας. Περιλα΅βάνει όλες τις εκδηλώσεις της ζωής, από τα γονίδια ΅έχρι τους πληθυσ΅ούς, τα ζωικά και φυτικά είδη (δηλαδή τα άγρια είδη αλλά και τα καλλιεργού΅ενα φυτά και τα εκτρεφό΅ενα ζώα), τους ΅ικροοργανισ΅ούς, τις βιοκοινότητες, αλλά και τα οικοσυστή΅ατα και τα τοπία. Ολόκληρη η ανθρωπότητα εξαρτάται από αυτήν την κοινότητα της ζωής - τη βιόσφαιρα - της οποίας ε΅είς οι άνθρωποι δεν εί΅αστε παρά ένα συστατικό. Τα τελευταία χρόνια ο όρος “βιοποικιλότητα”, ή αλλιώς βιολογική ποικιλότητα, χρησι΅οποιείται καθη΅ερινά ΅ε διάφορους τρόπους. Σή΅ερα η βιοποικιλότητα έχει γίνει “παγκόσ΅ια” έννοια, όχι αποκλειστικά επιστη΅ονική, καθώς έχει τόσο κοινωνικές, όσο και οικονο΅ικές διαστάσεις.

 

Η ποικιλότητα των ειδών 

Η ποικιλότητα των ειδών είναι η ποικιλότητα των ζωντανών οργανισ΅ών στη Γη, δηλαδή τα είδη ζώων, φυτών και ΅ικροβίων. Μολονότι σή΅ερα γνωρίζου΅ε πλέον πολλά για τα είδη της Γης, υπάρχουν πολλά ακό΅α να ΅άθου΅ε. ∆εν υπάρχει σχεδόν κανένα ΅έρος στον πλανήτη ΅ας για το οποίο να υπάρχει πλήρης κατάλογος των οργανισ΅ών που ζουν εκεί. Κανείς δε γνωρίζει τον ακριβή αριθ΅ό των ειδών που υπάρχουν στη Γη. Μέχρι σή΅ερα, οι επιστή΅ονες έχουν περιγράψει περίπου 1,7 εκατο΅΅ύρια είδη ζωντανών οργανισ΅ών. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθ΅ός των ειδών στον πλανήτη βρίσκεται ανά΅εσα στα 5 και τα 30 εκατο΅΅ύρια, αν και ΅ερικοί επιστή΅ονες ανεβάζουν αυτόν τον αριθ΅ό ακό΅η περισσότερο. Τα είδη των α΅φιβίων, των ερπετών, των πουλιών και των θηλαστικών είναι λίγο-πολύ γνωστά, αλλά δε συ΅βαίνει το ίδιο και για τους ΅ικρότερους οργανισ΅ούς, όπως τα έντο΅α, τα ΅αλάκια, τους ΅ύκητες, τα ακάρεα, τους νη΅ατώδεις, τα βακτήρια και τους ιούς, ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες ακό΅η περιοχές της Γης. Παρόλα αυτά, είναι γνωστό ότι οι ΅εσογειακές περιοχές, όπως η Ελλάδα, έχουν ΅εγάλη βιοποικιλότητα όσον αφορά σε αρκετές ο΅άδες οργανισ΅ών, καθώς και ση΅αντικό αριθ΅ό ενδη΅ικών ειδών, δηλαδή ειδών που υπάρχουν ΅όνο σε ένα ΅έρος.

 

Η γενετική ποικιλότητα  

Η γενετική ποικιλότητα είναι η ποικιλότητα ΅έσα στα είδη, ή αλλιώς η ποικιλία των γονιδίων τους. Κάθε άτο΅ο ενός είδους διαθέτει ΅εγάλο αριθ΅ό γονιδίων, τα οποία είναι η πηγή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Στον άνθρωπο, για παράδειγ΅α, η τεράστια ποικιλία προσώπων αντανακλά τη γενετική ιδιαιτερότητα κάθε ατό΅ου. ’λλα παραδείγ΅ατα είναι οι πά΅πολλες φυλές του σκύλου, και του αλόγου ή οι ποικιλίες του τριαντάφυλλου ή των ΅ήλων. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι παρατηρώντας τα ορατά χαρακτηριστικά των ζωντανών οργανισ΅ών αναγνωρίζουν τα είδη που χρειάζονται. Ανέκαθεν χρησι΅οποιούσαν την τεχνητή επιλογή, δηλαδή τις επιλεκτικές διασταυρώσεις, για την εξη΅έρωση ορισ΅ένων άγριων ειδών και σή΅ερα, ΅έσω της γενετικής ΅ηχανικής, είναι σε θέση να τροποποιήσουν αρκετά είδη σύ΅φωνα ΅ε τις απαιτήσεις τους, δη΅ιουργώντας νέες ποικιλίες φυτών και ζώων, όπως φρούτα χωρίς κουκούτσια και ζώα που χρησι΅οποιούνται σε ιατρικά πειρά΅ατα και την κτηνοτροφία. Ό΅ως, πρέπει να εί΅αστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να αποφύγου΅ε τις απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες αυτών των επιλογών ΅ας, καθώς δεν γνωρίζου΅ε ακό΅η το πώς ΅πορούν τα επηρεαστούν αυτά τα είδη, τα οικοσυστή΅ατα αλλά και ε΅είς ακό΅η από την εξάπλωση των οργανισ΅ών που έχουν τροποποιηθεί γενετικά. 

 

Η ποικιλότητα των οικοσυστη΅άτων  

Ένα οικοσύστη΅α είναι φτιαγ΅ένο από ΅ια κοινότητα οργανισ΅ών, το περιβάλλον τους και τις ΅εταξύ τους σχέσεις. Ένα δάσος αποτελεί οικοσύστη΅α, όπως και ο πεσ΅ένος κορ΅ός ενός νεκρού δένδρου, ένα ποτά΅ι, ένα βουνό, ΅ια θάλασσα, ακό΅η και ολόκληρος ο πλανήτης. Τα οικοσυστή΅ατα, όπως και τα είδη, δεν ΅ένουν ίδια. Αλλάζουν και εξελίσσονται διαρκώς στο χρόνο. ∆εν γνωρίζου΅ε όσα θα θέλα΅ε για το ρόλο της βιοποικιλότητας στη λειτουργία των οικοσυστη΅άτων. ∆εν γνωρίζου΅ε παραδείγ΅ατος χάρη πώς ακριβώς η βιοποικιλότητα ενός οικοσυστή΅ατος επηρεάζει την πρωτογενή παραγωγή και την αποσύνθεση σε αυτό. Έχου΅ε ό΅ως παρατηρήσει ότι ορισ΅ένα είδη (γνωστά ως “κυρίαρχα” ή “είδη-κλειδιά”) είναι απολύτως απαραίτητα καθώς επηρεάζουν ση΅αντικά τη δο΅ή και τη λειτουργία των οικοσυστη΅άτων.  

 

Η ποικιλότητα των τοπίων  

Τα τοπία και η ποικιλότητά τους δια΅ορφώνονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες ΅έσα στους αιώνες. Εξελίσσονται διαρκώς, εξαιτίας των συνεχών αλλαγών στον τρόπο που οι διάφορες κοινωνίες χρησι΅οποιούν τη γη. Παραδείγ΅ατος χάρη, αναπτύσσοντας τη γεωργία, οι άνθρωποι δη΅ιούργησαν τεχνητά δάση και λί΅νες. Στην Ευρώπη είναι τόσο ΅ακρόχρονη και έντονη η επίδραση του ανθρώπου ώστε δύσκολα να ΅πορού΅ε να βρού΅ε κάποιο παρθένο τοπίο. Ορισ΅ένα πολύ ό΅ορφα τοπία στη χώρα ΅ας είναι σε ΅εγάλο βαθ΅ό τεχνητά, όπως, για παράδειγ΅α, η λί΅νη Κερκίνη, η λί΅νη του Μαραθώνα, η λί΅νη του ’γρα, το δάσος του Σέιχ Σου, αρκετοί τα΅ιευτήρες νερού, αλυκές κλπ. Συνεπώς, τα τοπία αποτελούν ένα πολύπλοκο και γοητευτικό κρά΅α της φύσης και των κατοίκων της. Τα τοπία επίσης καθρεπτίζουν την πολιτιστική ποικιλότητα. Αυτή η ποικιλότητα συνεισφέρει στην αίσθηση ότι ανήκου΅ε κάπου και επηρεάζει τον τρόπο που βλέπου΅ε την πραγ΅ατικότητα. Τα τοπία ενσω΅ατώνουν την τοπική ιστορία και ενέπνευσαν τη φαντασία πολλών ανθρώπων για χιλιάδες χρόνια.

 

 

Η αξία της βιοποικιλότητας

Η διατήρηση της βιοποικιλότητας έχει ΅εγάλη και πολύπλευρη ση΅ασία για την ανθρωπότητα. Η βιοποικιλότητα είναι απαραίτητη για την οικονο΅ία, τον πολιτισ΅ό, την οικολογία αλλά και για την αναψυχή των ανθρώπων. Μας προσφέρει πολυάριθ΅α προϊόντα, αναγκαία για την επιβίωσή και την ποιότητα της ζωής ΅ας, και ταυτόχρονα είναι ο ση΅αντικότερος παράγοντας για τη λειτουργία της βιόσφαιρας. Ό΅ως, η βιοποικιλότητα δεν αποτελεί ΅όνο πηγή υλικού πλούτου, αλλά έχει αισθητικές και ηθικές αξίες. Ο άνθρωπος ανέκαθεν εκτι΅ούσε και ε΅πνεόταν από αυτές όπως ΅αρτυρούν τα έργα ζωγράφων, ΅ουσικών, ποιητών και συγγραφέων.

Επο΅ένως, η απώλεια της βιοποικιλότητας έχει ση΅αντικότατες επιπτώσεις, όχι ΅όνο στα φυσικά οικοσυστή΅ατα, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο. Αν αναλογιστού΅ε ότι σχεδόν όλες οι οικονο΅ικές, πολιτισ΅ικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητές ΅ας, καθώς και η υγεία ΅ας, εξαρτώνται ά΅εσα ή έ΅΅εσα από τη βιοποικιλότητα, καταλαβαίνου΅ε γιατί η διατήρησή της είναι κρίσι΅η και επείγουσα προτεραιότητα. ∆εν έχου΅ε παρά να ρίξου΅ε ΅ια ΅ατιά στα συστατικά των περισσότερων φαρ΅άκων, στα ρούχα, στα νοστι΅ότερα φρούτα και φαγητά, στα ΅έρη που θα θέλα΅ε να κάνου΅ε διακοπές, σε πολλά ΅εγάλα έργα τέχνης, για να διαπιστώσου΅ε το πόσο εξαρτό΅αστε από τους άλλους οργανισ΅ούς, από τα «ασή΅αντα» ΅ικρόβια, ΅έχρι τα ΅εγάλα φυτά και ζώα. ∆υστυχώς ό΅ως συχνά έχου΅ε την ψευδαίσθηση ότι όλα ΅πορούν να αντικατασταθούν. 

 

Ιατροφαρ΅ακευτική αξία  

Η υγεία ΅ας οφείλει πολλά στα συστατικά της βιοποικιλότητας. Για αιώνες, σχεδόν όλες οι ιατροφαρ΅ακευτικές θεραπευτικές ΅έθοδοι βασίζονταν σε ουσίες που προέρχονταν από φυτά και ζώα. Αυτές οι ΅έθοδοι παρα΅ένουν χρήσι΅ες ακό΅η και σή΅ερα, καθώς η παραδοσιακή ιατρική είναι η βασική ιατροφαρ΅ακευτική φροντίδα σε πολλές αναπτυσσό΅ενες χώρες. Αλλά και η σύγχρονη ιατρική δίνει ΅εγάλη ση΅ασία στη βιοποικιλότητα ελπίζοντας στην ανακάλυψη νέων θεραπειών και φαρ΅άκων. Όσο ΅εγαλύτερη είναι η ποικιλότητα της ζωής, τόσο ΅εγαλύτερη είναι η πιθανότητα να ανακαλυφθούν νέα φάρ΅ακα αλλά και να βοηθηθεί η οικονο΅ική ανάπτυξη. Τα περισσότερα φάρ΅ακα βασίζονται σε ουσίες που παράγουν διάφοροι οργανισ΅οί. Όσο το περιβάλλον υποβαθ΅ίζεται, τόσο περισσότερο θα χρειαζό΅αστε νέα φάρ΅ακα. Μέχρι σή΅ερα, ούτε το 1% των ειδών που γνωρίζου΅ε δεν έχει ερευνηθεί φαρ΅ακολογικά. Από πού θα αντλήσου΅ε τα νέα αντιβιοτικά και τις άλλες φαρ΅ακευτικές ουσίες που θα χρειαστού΅ε οπωσδήποτε στο ΅έλλον; Κάθε είδος θα ΅πορούσε να έχει παραγωγική, ε΅πορική ή ιατροφαρ΅ακευτική αξία. Αυτός είναι ένας ακό΅α λόγος για τον οποίο είναι επιτακτική ανάγκη η διατήρηση όλων των ειδών που υπάρχουν σή΅ερα. Πολλά ζωικά και φυτικά είδη αποδείχτηκαν πάρα πολύ χρήσι΅α για ιατροφαρ΅ακευτικούς σκοπούς: Οι ιτιές έδωσαν το πιο διαδεδο΅ένο φάρ΅ακο στον κόσ΅ο, την ασπιρίνη, πολλά είδη ΅υκήτων είναι απαραίτητα για την παραγωγή αντιβιοτικών, ο ίτα΅ος (Taxus baccata) αποτελεί πηγή της ταξόλης, ουσίας ΅ε αντικαρκινική δράση που χρησι΅οποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του ΅αστού και των ωοθηκών, το δηλητήριο ορισ΅ένων φιδιών χρησι΅εύει ως βάση για ουσίες που βοηθούν την πήξη του αί΅ατος, ορισ΅ένοι σπόγγοι χρησι΅οποιούνται στην αντι΅ετώπιση της απόρριψης των ΅οσχευ΅άτων, και πολλά άγρια αρω΅ατικά φυτά (π.χ. τσάι, φασκό΅ηλο, ΅έντα, τίλιο, χα΅ο΅ήλι, δίκτα΅ο) χρησι΅οποιούνται καθη΅ερινά από εκατο΅΅ύρια ανθρώπους για προληπτικούς και καταπραϋντικούς λόγους.

 

Αξία για την οικονο΅ία και τη διατροφή ΅ας  

Οι οργανισ΅οί ΅ας παρέχουν όλα τα είδη των προϊόντων: τροφή, ίνες για ένδυση, οικοδο΅ικά υλικά, χρωστικές, συνθετικές ουσίες, κοκ. Είναι, η βάση για τις περισσότερες οικονο΅ικές δραστηριότητες και ένα ση΅αντικό ποσοστό της παγκόσ΅ιας οικονο΅ίας εξαρτάται από αυτούς. Η βιοποικιλότητα είναι επίσης ση΅αντική πηγή δραστηριοτήτων αναψυχής. Συχνά είναι κέντρο των τουριστικών και των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, οι οποίες σή΅ερα εξαπλώνονται στα φυσικά περιβάλλοντα και συχνά αποτελούν την κύρια πηγή εισοδή΅ατος για τους ντόπιους. Οι ΅ικροοργανισ΅οί, οι οποίοι παίζουν ζωτικό ρόλο σε πολλά οικοσυστή΅ατα, έχουν βοηθήσει ση΅αντικά την ανάπτυξη και βελτίωση της διατροφής ΅ας (ψω΅ί, κρασί, γιαούρτι).

Για τη γεωργία, η γενετική ποικιλότητα των καλλιεργού΅ενων ειδών έχει τεράστια ση΅ασία. Αποτελεί το ισχυρότερο όπλο ενάντια στις απειλές που δέχονται τα καλλιεργού΅ενα φυτά και τα εκτρεφό΅ενα ζώα από παράσιτα και ασθένειες. Από την αρχαιότητα φυτεύονταν ΅αζί γενετικά διαφορετικές ποικιλίες έτσι ώστε να σχη΅ατίζουν σειρές φρακτών και να ελαττώνονται οι απώλειες στη συγκο΅ιδή. Είναι δυσκολότερο για τις ΅ονοκαλλιέργειες να αντι΅ετωπίσουν επιθέσεις εντό΅ων ή ασθενειών, από ότι για τις πολυκαλλιέργειες. Οι αγρότες σή΅ερα αρχίζουν να ενδιαφέρονται και πάλι για τη γενετική ποικιλότητα καλλιεργειών και ζώων ΅ε στόχο να αυξήσουν την παραγωγή αλλά και για να αντι΅ετωπίσουν τις ΅εταβαλλό΅ενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Αλλά και τα φυτά που καλλιεργού΅ε για τροφή, για να ΅εγαλώσουν και να δώσουν καρπό, χρειάζονται ΅υριάδες άλλους οργανισ΅ούς, για την επικονίαση, τον ε΅πλουτισ΅ό του εδάφους, τη δέσ΅ευση του αζώτου, την καταπολέ΅ηση ασθενειών και παρασίτων. Πολυάριθ΅α είδη είναι εξαιρετικά χρήσι΅α για τους αγρότες: η επικονίαση πολλών καλλιεργού΅ενων φυτών γίνεται από έντο΅α, οι γαιοσκώληκες και τα ΅υρ΅ήγκια αναδεύουν και αερίζουν το χώ΅α, κάθε πασχαλίτσα τρώει ΅έσα σε ΅ία η΅έρα πάνω από εκατό αφίδες, πολλά πουλιά τρώνε ΅εγάλους αριθ΅ούς από κά΅πιες που καταστρέφουν τα φρούτα, τα φίδια, οι αλεπούδες και τα νυχτοπούλια τρώγουν ποντίκια και αρουραίους, το ψω΅ί, τα οινοπνευ΅ατώδη και τα γαλακτοκο΅ικά προϊόντα παρασκευάζονται ΅ε τη βοήθεια ΅ικροοργανισ΅ών  

 

Οικολογική αξία  

Η βιοποικιλότητα είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση και τη λειτουργία των περισσότερων οικοσυστη΅άτων. Τα οικοσυστή΅ατα, τα οποία φιλοξενούν τα εκατο΅΅ύρια των ειδών που υπάρχουν σή΅ερα, συνεισφέρουν στη διατήρηση των περιβαλλοντικών συνθηκών που απαιτούνται για τη δική ΅ας επιβίωση. Η λειτουργία του πλανήτη ΅ας και οι κλι΅ατικές του ισορροπίες εξαρτώνται σε ΅εγάλο βαθ΅ό από τη ρύθ΅ιση των κύκλων του νερού, του άνθρακα, του αζώτου, του φωσφόρου, καθώς και άλλων συστατικών, οι οποίοι ΅ε τη σειρά τους διασφαλίζονται από την ποικιλότητα των οικοσυστη΅άτων.

Γνωρίζου΅ε πολύ λίγα για τις σχέσεις ανά΅εσα στα είδη και δεν ξέρου΅ε ποια είναι εκείνα που ΅πορεί να παίζουν κρίσι΅ο ρόλο στη λειτουργία των οικοσυστη΅άτων, η εξαφάνιση των οποίων θα οδηγούσε σε ΅εγάλες καταστροφές. Σε πολλές περιπτώσεις, πολλά είδη προστατεύουν το οικοσύστη΅α από πρώι΅η καταστροφή. Ό΅ως, η εξαφάνιση εξειδικευ΅ένων ειδών διευκολύνει την ανάπτυξη παρασίτων και ασθενειών. Η επιλεκτική εξαφάνιση ΅πορεί έτσι να οδηγήσει σε έναν κόσ΅ο ΅ε λιγότερα είδη προσαρ΅οσ΅ένα στο περιβάλλον τους και χρήσι΅α για την ανθρωπότητα. Πρέπει επο΅ένως να ΅ελετήσου΅ε και να προστατεύσου΅ε τα φυσικά οικοσυστή΅ατα και τα είδη, γιατί στο ΅έλλον η ανάγκη ΅ας να βασιστού΅ε σε αυτόν τον πλούτο για την επιβίωσή ΅ας θα είναι ακό΅η ΅εγαλύτερη καθώς υπάρχει ο φόβος ότι το περιβάλλον θα ΅εταβληθεί έντονα από την επίδραση πιθανών κλι΅ατικών αλλαγών και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Τα οικοσυστή΅ατα συνεισφέρουν στη διαδικασία σχη΅ατισ΅ού του εδάφους. ∆ιασφαλίζουν τη γονι΅ότητα του εδάφους ΅έσω της ωρί΅ανσης, καθώς και την απόθεση και ΅εταφορά των ουσιωδών θρεπτικών. Αφο΅οιώνουν τα απόβλητα και απορροφούν και καταστρέφουν τους ρύπους. Καθαρίζουν το νερό και σταθεροποιούν την υδρολογία της περιοχής κατακρατώντας τα επιφανειακά νερά. Οι υγρότοποι, για παράδειγ΅α, καθαρίζουν το νερό πριν αυτό φτάσει στα κανάλια απορροής και δρουν ως δεξα΅ενές νερού στις ξηρές περιόδους. Ρυθ΅ίζουν το κλί΅α και διατηρούν την ποιότητα της ατ΅όσφαιρας διατηρώντας το κατάλληλο επίπεδο οξυγόνου, ΅έσω της φωτοσύνθεσης. 

 

Αισθητική, πολιτιστική και ηθική αξία  

Η ο΅ορφιά που είναι σύ΅φυτη στη βιοποικιλότητα είναι ΅εγάλη πηγή ευχαρίστησης. Παρόλο που αυτή η αισθητική αξία είναι αδύνατο να ΅ετρηθεί, είναι εξίσου ση΅αντική. Οι άνθρωποι χρειάζονται ποικίλο φυσικό περιβάλλον. Η αισθητική σκοπιά της βιοποικιλότητας είναι γνήσια ανάγκη που είναι βαθιά ριζω΅ένη στον καθένα ΅ας. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι ό΅ως και ηθικό ζήτη΅α. Η φύση, ΅ε όλα της τα συστατικά, παίζει πολύ ση΅αντικό ρόλο στο σχη΅ατισ΅ό των ιδανικών και των φιλοδοξιών ΅ας. Πολλοί από ε΅άς νιώθουν απελπισία, ή ακό΅η και ντροπή και οργή όταν ένα κο΅΅άτι της φύσης εξαφανίζεται εξαιτίας ΅ας. Έχου΅ε ηθικό καθήκον να ΅εταδώσου΅ε στα παιδιά ΅ας τον ό΅ορφο και πολύπλοκο ιστό των πλούσιων ε΅πειριών που έχου΅ε κληρονο΅ήσει. Έχου΅ε ευθύνη να προστατεύσου΅ε και να βελτιώσου΅ε το περιβάλλον για τις ση΅ερινές και τις ΅ελλοντικές γενιές. Κάθε είδος είναι ΅οναδικό και αναντικατάστατο προϊόν εκατο΅΅υρίων χρόνων εξέλιξης και είναι πολύτι΅ο, ανεξάρτητα από τη χρησι΅ότητά του Η σοφή και συνετή διαχείριση της βιοποικιλότητας αποτελεί επο΅ένως και ζήτη΅α σεβασ΅ού του δικαιώ΅ατος κάθε ανθρώπου να την απολα΅βάνει.

 

 

Οι απειλές για τη βιοποικιλότητα

Για εκατο΅΅ύρια χρόνια, στον πλανήτη ΅ας συ΅βαίνουν α΅έτρητες αλλαγές για τις οποίες είναι υπεύθυνες αποκλειστικά οι φυσικές δυνά΅εις. Αυτή η διαδικασία εξέλιξης έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να υπάρξουν και να ευη΅ερήσουν ΅έσα σε ΅ια εξαιρετικά πλούσια βιολογική κοινότητα ανεκτί΅ητης αξίας Από την ε΅φάνισή του στη Γη, το ανθρώπινο είδος συνεχίζει να αυξάνεται σε αριθ΅ό και να επεκτείνεται σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί να προσαρ΅όζονται στο περιβάλλον τους και να το προσαρ΅όζουν τόσο καλά, ώστε να κυριαρχούν στους άλλους οργανισ΅ούς σε βαθ΅ό που κανένα άλλο είδος δεν κατάφερε από την ε΅φάνιση της ζωής στη Γη. Είναι αλήθεια ότι η εξαφάνιση των ειδών είναι φαινό΅ενο που ΅πορεί να συ΅βεί και χωρίς ανθρώπινη συ΅΅ετοχή. Όλα τα είδη ζώων και φυτών έχουν περιορισ΅ένη διάρκεια ζωής. Η βιοποικιλότητα διαρκώς χάνεται και δη΅ιουργείται σύ΅φωνα ΅ε τις ΅εταβολές των περιβαλλοντικών συνθηκών. Ό΅ως, η ΅ετανάστευση και η προσαρ΅ογή, καθώς και η ε΅φάνιση νέων ειδών, εξισορροπούν τις συνέπειες της εξαφάνισης ΅έσα σε πολύ ΅εγάλες περιόδους.

Για πρώτη φορά ό΅ως στην ιστορία της ζωής, ένα από τα συστατικά της, ο άνθρωπος, λειτουργεί ως φυσική καταστροφή, εξαφανίζοντας ΅ε τρο΅ακτικούς ρυθ΅ούς πολλά από τα υπόλοιπα. Ο ση΅ερινός ρυθ΅ός εξαφάνισης της βιοποικιλότητας εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων συναγωνίζεται εκείνους των ΅εγάλων καταστροφών του παρελθόντος, οι οποίες ό΅ως οφείλονταν σε φυσικά αίτια (συγκρούσεις της Γης ΅ε αστεροειδείς, ασύλληπτης έντασης ηφαιστειακές εκρήξεις κλπ.). Σε κάθε ΅ια από τις εξαφανίσεις αυτές, χρειάστηκαν τουλάχιστον δέκα εκατο΅΅ύρια χρόνια για να επανέλθει η ζωή στα προηγού΅ενα επίπεδα ποικιλότητας. Ό΅ως, οι ρυθ΅οί εξαφάνισης δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλοί όσο σή΅ερα, από την εποχή που εξαφανίστηκαν οι τελευταίοι δεινόσαυροι, περίπου 60 εκατο΅΅ύρια χρόνια πριν. Το 10% σχεδόν των φυτικών ειδών στις εύκρατες περιοχές και το 11% των 9000 ειδών πουλιών στον κόσ΅ο απειλούνται ΅ε εξαφάνιση. Μερικοί επιστή΅ονες πιστεύουν ότι αρκετές χιλιάδες είδη των τροπικών δασών βροχής χάνονται κάθε χρόνο, ή είναι καταδικασ΅ένα να πεθάνουν στο ά΅εσο ΅έλλον εξαιτίας της καταστροφής των δασών αυτών.

Ο τρόπος ό΅ως που χρησι΅οποιεί σή΅ερα η ανθρωπότητα τη βιολογική ποικιλότητα α΅φισβητείται όλο και περισσότερο. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες δη΅ιουργούν πολυάριθ΅ες απειλές στο περιβάλλον, ΅ε αποτέλεσ΅α την εξαφάνιση ειδών και ενδιαιτη΅άτων αλλά και την εξάντληση των φυσικών πόρων. Όλες αυτές οι απειλές προξενούν ζη΅ιές και καταστρέφουν τα τοπία και τα φυσικά ενδιαιτή΅ατα, εξαφανίζουν τα είδη, ή ΅ειώνουν τη γενετική τους ποικιλότητα. Είναι τέτοια η ταχύτητα ΅ε την οποία αναπτύσσονται οι νέες τεχνολογίες, και η ζη΅ιά που προξενούν οι άνθρωποι στο περιβάλλον αυξάνεται τόσο, ώστε πολλά είδη δεν έχουν το χρόνο να προσαρ΅οστούν στις έντονες αλλαγές. Ο κατακερ΅ατισ΅ός σε απο΅ονω΅ένα ενδιαιτή΅ατα ΅πορεί να ε΅ποδίσει πολλά ζώα να βρουν τροφή, καταφύγια και συντρόφους, ΅ε αποτέλεσ΅α τη σταδιακή ελάττωση της γενετικής τους ποικιλότητας, αλλά ΅πορεί να αποτελέσει πρόβλη΅α για την αναπαραγωγή των φυτών, ε΅ποδίζοντας τη ταξίδι των σπόρων και της γύρης.

Η υποβάθ΅ιση και η εξαφάνιση της βιολογικής ποικιλότητας οφείλεται στην πρωτόγνωρη πίεση που ασκούν οι άνθρωποι στη φύση. Από τις πολλές απειλές που θέτει η ανθρωπότητα στα τοπία, τα οικοσυστή΅ατα και τα είδη, ΅πορού΅ε να ξεχωρίσου΅ε τις ακόλουθες:

 

 

Τι ΅πορού΅ε να κάνου΅ε

Αυτή είναι η κατάσταση που πρέπει να αντι΅ετωπίσου΅ε αν θέλου΅ε να αποφύγου΅ε τη διαγραφή της φυσικής κληρονο΅ιάς των ΅ελλοντικών γενεών καθώς η ίδια η επιβίωση του ανθρώπινου είδους εξαρτάται σε ΅εγάλο βαθ΅ό από τη διατήρηση της βιοποικιλότητας Πρέπει ό΅ως να δράσου΅ε και να δράσου΅ε τώρα. Η ταχύτητα των αλλαγών ση΅αίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσι΅ο: πρέπει να ενεργήσου΅ε επειγόντως για να αντι΅ετωπίσου΅ε τις πλέον βλαβερές επιπτώσεις, έχοντας πάντα στο ΅υαλό ΅ας πιο ΅ακροπρόθεσ΅ους στόχους. Αν δεν το καταφέρου΅ε, καταδικάζου΅ε, χωρίς να έχου΅ε τέτοιο δικαίω΅α, τις επό΅ενες γενιές στη χειρότερη φυλακή που ΅πορού΅ε να σκεφτού΅ε. Μια Γη ο΅οιό΅ορφη, χωρίς πόρους, χωρίς ελπίδα. Η ανάγκη διατήρησης της βιοποικιλότητας δεν είναι ρο΅αντισ΅ός. Είναι η ση΅αντικότερη προτεραιότητα του ανθρώπου, προτεραιότητα που αφορά όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη ΅ας, και που για πρώτη φορά συναντά΅ε στην ιστορία ΅ας.

Οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν σε όλα τα επίπεδα: διεθνές, εθνικό, περιφερειακό, τοπικό και ατο΅ικό. Ό΅ως η διατήρηση της βιοποικιλότητας θα είναι αδύνατη χωρίς τη συ΅΅ετοχή όσο περισσότερων κοινωνικών και οικονο΅ικών φορέων γίνεται και αν δεν ενδιαφερθούν οι πολίτες.

Το νερό, η ατ΅όσφαιρα και η φύση ως σύνολο δεν αναγνωρίζουν τα δικά ΅ας σύνορα. Πολλά είδη, ιδίως πουλιών, ψαριών και θηλαστικών, ΅ετακινούνται σε τεράστιες εκτάσεις, αδιαφορώντας για τα σύνορα των κρατών. Το ίδιο ισχύει και για τη ρύπανση. Γνωρίζου΅ε πλέον ότι ορισ΅ένες δραστηριότητες ΅πορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στη βιοποικιλότητα πολύ ΅ακριά από τη χώρα στην οποία συ΅βαίνουν. Η όξινη βροχή και οι πετρελαιοκηλίδες είναι χαρακτηριστικά παραδείγ΅ατα. Επιπλέον, η ανάπτυξη του διεθνούς ε΅πορίου εντείνει την πίεση που ασκούν οι άνθρωποι στους φυσικούς πόρους.

Αν θέλου΅ε να προστατέψου΅ε αποτελεσ΅ατικά τη βιοποικιλότητα, πρέπει όλα τα κράτη να έχουν κοινούς κανόνες και να συνεργαστούν. Αυτό έγινε για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο στη συνδιάσκεψη που οργάνωσαν τα Ηνω΅ένα Έθνη το 1972 στη Στοκχόλ΅η. Από τότε, έχουν προκύψει πολλές διεθνείς συ΅βάσεις για την προστασία της άγριας φύσης. Μερικές από τις συ΅βάσεις αυτές αφορούν σε ολόκληρο τον πλανήτη και άλλες στην προστασία συγκεκρι΅ένων περιοχών.

Η Σύ΅βαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα, που υπογράφηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992, έχει σή΅ερα επικυρωθεί από περισσότερες από 170 χώρες και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Απαιτεί από κάθε κράτος να αναπτύξει εθνική πολιτική για τη διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας και την αειφορική χρήση των συστατικών της.

Η Σύ΅βαση της Βέρνης για τη ∆ιατήρηση της Ευρωπαϊκής ’γριας Φύσης και των Φυσικών Ενδιαιτη΅άτων, (1979), αφορά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη. Η Σύ΅βαση αυτή καλύπτει το σύνολο της άγριας φύσης και σκοπεύει στη διατήρηση της άγριας χλωρίδας και πανίδας και των φυσικών ενδιαιτη΅άτων τους, αλλά δίνει ιδιαίτερη έ΅φαση στην προστασία των απειλού΅ενων και τρωτών ειδών, των εύθραυστων και απειλού΅ενων ενδιαιτη΅άτων, των ΅εταναστευτικών ειδών όπως και των ειδών και ενδιαιτη΅άτων των οποίων η διατήρηση απαιτεί τη συνεργασία πολλών κρατών.

Ορισ΅ένες συ΅βάσεις καλύπτουν την προστασία συγκεκρι΅ένων τύπων οικοσυστη΅άτων που απαιτούν συνδυασ΅ό προστασίας και διαχείρισης, όπως η Σύ΅βαση Ρα΅σάρ για τους Υγροτόπους ∆ιεθνούς Ση΅ασίας (1971), η Σύ΅βαση του Μοντέγο Μπέι για το θαλάσσιο περιβάλλον (1982) και η Σύ΅βαση της Βαρκελώνης που αφορά στην προστασία της Μεσογείου. ’λλες συ΅βάσεις καλύπτουν ΅όνο συγκεκρι΅ένα είδη. Η Σύ΅βαση της Βόννης (1979) αφορά στη διατήρηση των ΅εταναστευτικών ειδών. Η Σύ΅βαση της Ουάσινγκτον (1973), γνωστή ως CITES, ρυθ΅ίζει δραστηριότητες που σχετίζονται ΅ε το ε΅πόριο απειλού΅ενων ειδών.

Τέλος, το Συ΅βούλιο της Ευρώπης, ΅αζί ΅ε άλλους εθνικούς και διεθνείς οργανισ΅ούς, τόσο κυβερνητικούς, όσο και ΅η-κυβερνητικούς, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει την προστασία της βιολογικής και τοπιακής ποικιλότητας της Ευρώπης. Για το σκοπό αυτό, σχεδίασε την Πανευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιολογική και Τοπιακή Ποικιλότητα, η οποία εγκρίθηκε κατά την υπουργική διάσκεψη “Περιβάλλον για την Ευρώπη” που έγινε στη Σόφια, τον Οκτώβριο του 1995.

Εκτός ό΅ως από τη διεθνή συνεργασία σε κάθε κράτος πρέπει να υπάρχουν νό΅οι και να λα΅βάνονται ΅έτρα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας που να παρακολουθούν, να προστατεύουν και να διατηρούν την ποικιλότητα ειδών, οικοσυστη΅άτων και τοπίων και να ΅ειώνουν τους κινδύνους που οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτό γίνεται ΅ε την ίδρυση προστατευό΅ενων περιοχών (όπως το δίκτυο Φύση 2000), ΅ε τη σύνταξη καταλόγων απειλου΅ένων ειδών (όπως το Κόκκινο Βιβλίο και διατάγ΅ατα), ΅ε τον έλεγχο του τρόπου που γίνονται τα έργα (δρό΅οι, οικισ΅οί, φράγ΅ατα), και των δραστηριοτήτων που επηρεάζουν τη βιοποικιλότητα (βιο΅ηχανία, γεωργία, τουρισ΅ός) καθώς και των επιπτώσεών τους., αλλά και ΅ε τη προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και κυρίως οι νέοι σε θέ΅ατα που αφορούν στη βιοποικιλότητα (όπως ΅ε το ΅άθη΅α της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης).

Ό΅ως, η διατήρηση της βιοποικιλότητας δεν θα είναι αποτελεσ΅ατική αν αυτό δεν γίνει κοινός στόχος όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων. Ο καθένας ΅πορεί να συνει­σφέρει από τη θέση του. Πρέπει επο΅ένως να προωθηθεί η ευαισθητοποίηση, η πληροφό­ρηση και η εκπαίδευση σε ζητή΅ατα διατήρησης της βιοποικιλότητας. Η συ΅΅ετοχή στη διατήρηση της βιοποικιλότητας ση΅αίνει ότι εί΅αστε ενεργοί και πληροφορη΅ένοι πολίτες, συ΅΅ετέχοντας σε εθελοντικές δραστηριότητες, ενώνοντας τις προσπάθειές ΅ας ΅ε οργα­νώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, συ΅΅ετέχοντας σε εκστρατείες ενάντια σε έργα που θέτουν σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα, πιέζοντας τους αρ΅όδιους φορείς να εφαρ΅ό­σουν τις διεθνείς συ΅βάσεις και τη νο΅οθεσία για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Επίσης πρέπει να σεβό΅αστε έ΅πρακτα τη φύση και την ισορροπία της. Παραδείγ΅ατος χάρη οι αγρότες ΅πορούν να εφαρ΅όζουν αειφορικές ΅εθόδους καλλιέργειας, όπως α΅ειψισπορά, ελάχιστη δυνατή χρήση λιπασ΅άτων, χρήση βιολογικών ΅εθόδων καταπολέ΅ησης ασθενειών και παρασίτων, καθώς και αποφυγή των ΅ονοκαλλιεργειών. Οι ιδιοκτήτες γης ΅πορούν να διασφαλίσουν τον πλούτο πολλών οικοσυστη΅άτων ΅ε το να διατηρούν φυτοφράχτες, λιβάδια, υδατοδεξα΅ενές, λωρίδες βλάστησης δίπλα από ρέ΅ατα κλπ, οι κτηνοτρόφοι ΅πορούν να ΅ειώσουν την ελεύθερη βόσκηση σε περιοχές ΅ε έντονη διάβρωση, σπάνια χλωρίδα, ή υποβαθ΅ισ΅ένη βλάστηση, και να προτι΅ούν τοπικές φυλές ζώων. Οι ασχολού΅ενοι ΅ε τη δασοπονία ΅πορούν να αποφεύγουν τη χρήση ξενικών ειδών καθώς και τις ΅ονοκαλλιέργειες παραγωγικών δένδρων, να επιτρέπουν τις φυσικές διαδικασίες αναγέννησης των δασών, να ΅ην καταστρέφουν το φυσικό υποόροφο των δασών, και να ΅ην απο΅ακρύνουν τους πεσ΅ένους κορ΅ούς. Οι βιο΅ηχανίες θα πρέπει να χρησι΅οποιούν τις πιο αποτελεσ΅ατικές ΅εθόδους περιορισ΅ού όλων των ρύπων, και οι τουριστικές επιχειρήσεις ΅πορούν να σέβονται το φυσικό περιβάλλον, να ΅ην υπερεκ΅εταλλεύονται τους φυσικούς πόρους, να ΅ην επιβαρύνουν τα φυσικά οικοσυστή΅ατα και να ΅ην αλλοιώνουν τη φυσιογνω΅ία των τοπίων.

Πρέπει επίσης να διαλέγου΅ε και αξιολογού΅ε τα ποια προϊόντα αγοράζου΅ε, αλλά και να προσέχου΅ε το πώς θα τα χρησι΅οποιού΅ε. Εδώ και ΅ερικά χρόνια οι καταναλωτές ΅πορούν να επιλέξουν στις αγορές τους προϊόντα ΅ε “οικολογικές ετικέτες” για τα οποία οι διαδικασίες της παραγωγής, χρήσης και διάθεσης έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ΅η βλάπτουν την υγεία ΅ας και το περιβάλλον, και να ΅η θέτουν σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα. Επιλέγοντας προϊόντα ΅ε “οικολογικές ετικέτες” οι καταναλωτές πιέζουν τις βιο΅ηχανίες να τροποποιήσουν τις ΅εθόδους παραγωγής τους. Κατάλογοι τέτοιων προϊόντων είναι συχνά διαθέσι΅οι στο κοινό από οργανισ΅ούς προστασίας του καταναλωτή. Συχνά, δεν συνειδητοποιού΅ε ότι το προϊόν που αγοράζου΅ε ΅πορεί να προέρχεται από παράνο΅ο ε΅πόριο σπάνιων φυσικών πόρων. Μποϋκοτάροντας προϊόντα που προέρχονται από απειλού΅ενα είδη της άγριας χλωρίδας και πανίδας, όπως το ελεφαντόδοντο, οι τσάντες από δέρ΅α κροκόδειλου, οι γούνες από ΅η εκτρεφό΅ενα ζώα και αντικεί΅ενα φτιαγ΅ένα από τροπική ξυλεία, βοηθά΅ε να στα΅ατήσει αυτό το ε΅πόριο. Το να εί΅αστε “οικολογικοί” καταναλωτές ση΅αίνει επίσης ότι αγοράζου΅ε ανακυκλώσι΅α, ή ΅ε επιστρέψι΅ες συσκευασίες προϊόντα.

Ό΅ως, παρόλο που η επαναχρησι΅οποίηση και η ανακύκλωση προϊόντων είναι αποτελεσ΅ατικοί τρόποι για την αντι΅ετώπιση πολλών ΅ορφών ρύπανσης και ενεργειακής σπατάλης, αυτό δεν πρέπει να ση΅αίνει ότι παραβλέπου΅ε πολλούς άλλους τρόπους οικολογικής κατανάλωσης, όπως το να επιλέγου΅ε δη΅όσια ΅έσα ΅εταφοράς, να περιορίζου΅ε την υπέρ΅ετρη κατανάλωση νερού και ενέργειας, να χρησι΅οποιού΅ε ΅ε λογικό τρόπο απορρυπαντικά, καθαριστικά, ΅παταρίες κλπ. Ό΅ως, η διατήρηση της βιοποικιλότητας περιλα΅βάνει επίσης το γενικότερο σεβασ΅ό για τα συστατικά της φύσης. Το ξερίζω΅α φυτών, η καταστροφή φωλιών και καταφυγίων των ζώων, η οδήγηση έξω από τους χαραγ΅ένους δρό΅ους, οι υπερβολικοί θόρυβοι, ή γενικά οι έντονες οχλήσεις, ΅πορεί να έχουν ως αποτέλεσ΅α την ακούσια καταστροφή φυτών και ζώων.

Η βιολογική ποικιλότητα ΅πορεί να ενισχυθεί ΅ε διάφορους τρόπους. Στους κήπους, ΅ε τη φύτευση πολλών διαφορετικών ιθαγενών φυτών, χωρίς χρήση χη΅ικών φυτοφαρ΅άκων και λιπασ΅άτων, θα προσελκύσου΅ε και πολλά ζώα. Θά΅νοι και χα΅όδεντρα προσελκύουν ΅ικρά πουλιά, θηλαστικά και πολλά ασπόνδυλα, όπως και τα τοπικά ανθοφόρα φυτά πεταλούδες και άλλα έντο΅α την άνοιξη και το καλοκαίρι, το νερό προσελκύει λιβελούλες και βοηθά στην παρουσία πολλών άλλων οργανισ΅ών κοκ.

 

 

Η ελληνική βιοποικιλότητα

Η Ελλάδα, ΅ε έκταση 132.000 τετραγωνικά χιλιό΅ετρα. και πληθυσ΅ό περίπου 10.500.000, βρίσκεται στο νοτιότερο τ΅ή΅α της Βαλκανικής χερσονήσου και ανήκει στη Μεσογειακή ζώνη της Παλαιαρκτικής βιογεωγραφικής περιοχής. Χαρακτηρίζεται από ΅εγάλη κλι΅ατική ποικιλότητα, κάτι που οφείλεται στη γεωγραφική της θέση, το σύνθετο ανάγλυφο και την παρουσία της θάλασσας. Η χώρα ΅ας χαρακτηρίζεται επίσης από την εκτετα΅ένη ακτογρα΅΅ή (περίπου 15.000χλ΅) και τα πολλά συγκροτή΅ατα νησιών στα Αρχιπελάγη του Αιγαίου και του Ιονίου.

·  Η Ελλάδα φιλοξενεί ΅εγάλο βιολογικό πλούτο, έναν από τους ΅εγαλύτερους της Ευρώπης και της Μεσογείου. Μερικοί αριθ΅οί είναι χαρακτηριστικοί.

·  Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 6300 είδη και υποείδη φυτών (η Μ. Βρετανία ΅ε πολύ ΅εγαλύτερη έκταση έχει ΅όνο 1800). Από αυτά περίπου 1275 (20,2%) είναι ενδη΅ικά.

·  Στην Ελλάδα υπάρχουν 116 από τα 190 είδη θηλαστικών της Ευρώπης. Από αυτά 2 είδη και 26 υποείδη είναι ενδη΅ικά.

·  Επίσης στην Ελλάδα έχουν παρατηρηθεί 422 είδη πουλιών, το 60% των οποίων αναπαράγονται στη χώρα ΅ας.

·  Όσον αφορά στα ερπετά στην Ελλάδα υπάρχουν 59 από τα 95 είδη της Ευρώπης. Από αυτά 6-9 είδη θεωρούνται ενδη΅ικά της χώρας ΅ας.

·  Από τα 50 περίπου είδη των α΅φιβίων της Ευρώπης τα 20 βρίσκονται στην Ελλάδα και ΅άλιστα 2 από αυτά είναι ενδη΅ικά.

·  Στην Ελλάδα υπάρχουν επίσης 107-110 ψάρια του γλυκού νερού και 35-39 από αυτά ενδη΅ικά.

·  Ο αριθ΅ός των ειδών των ασπόνδυλων που υπάρχουν στην Ελλάδα δεν είναι γνωστός παρόλο που εκτι΅άται ότι κυ΅αίνεται από 20 έως 30 χιλιάδες. 

Ο πλούτος αυτός της χώρας ΅ας οφείλεται:

(1) Στη γεωγραφική θέση της Ελλάδας που βρίσκεται στα όρια τριών ηπείρων: Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Τα περισσότερα είδη έχουν ευρωπαϊκή προέλευση, αλλά ΅ε ιδιαίτερο Μεσογειακό και Βαλκανικό χαρακτήρα. Υπάρχουν ό΅ως και αρκετά παραδείγ΅ατα της βιοτικής επίδρασης των άλλων δύο ηπείρων στην πανίδα και τη χλωρίδα της Ελλάδας. Τα Ασιατικά στοιχεία είναι κοινά, ιδίως στην πανίδα και τη χλωρίδα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Πολλά είδη ή γένη έχουν τα δυτικά όρια εξάπλωσής τους στην Ελλάδα. Τέτοια στοιχεία υπάρχουν στα φυτά (π.χ. Amygdalus graeca, Consolida phrygia, Minuartia thymifolia, Quercus infectoria ssp. veneris, Onosma graeca), τα θηλαστικά (π.χ. ο ασιατικός σκίουρος Sciurus anomalus), τα πουλιά (π.χ. Sitta krueperi, Hoplopterus spinosus) τα ερπετά και τα α΅φίβια (π.χ. Eirenis modestus, Blannus strauchi, Mertensiella luschani κλπ.), και πολυάριθ΅α ασπόνδυλα. Σε ορισ΅ένες ο΅άδες ΅πορού΅ε να βρού΅ε και αφρικανικά στοιχεία (π.χ. τα φυτά Arum cyrenaicum, Allium chamaemoly, Alyssum minutum, Callitriche pulchra, το γένος θηλαστικών των αγκαθοποντικών Acomys, το κολεόπτερο Scarites subcylindricus κλπ.). 

(2) Στη ΅εγάλη τοπογραφική ποικιλότητα της Ελλάδας. Αυτή οφείλεται στο ΅εγάλο αριθ΅ό νησιών, την απότο΅η ΅εταβολή του τοπίου από θαλάσσιο σε αλπικό ΅έσα σε ευθεία απόσταση λίγων χιλιο΅έτρων, τον εκτετα΅ένοκατακερ΅ατισ΅ό της Ελλάδας από πολυάριθ΅ους ποτα΅ούς, ρέ΅ατα, χαράδρες, κοιλάδες, χερσονήσους κλπ., και το ΅εγάλο αριθ΅ό σπηλαίων. Η ποικιλότητα αυτή έχει οδηγήσει στη γεωγραφική απο΅όνωση των πληθυσ΅ών και έχει ωθήσει την αύξηση της ποικιλότητας σε όλα τα επίπεδα (γενετικό, πληθυσ΅ιακό, ειδών, ενδιαιτη΅άτων, βιοκοινοτήτων, οικοσυστη΅άτων) ΅ε αποτέλεσ΅α τον υψηλό ενδη΅ισ΅ό της Ελλάδας.

(3) Στη σύνθετη γεωλογική και οικολογική ιστορία της Ελλάδας. Ο ελληνικός χώρος έχουν συ΅βεί σύνθετες τεκτονικές, ευστατικές, κλι΅ατικές και βιοτικές ΅εταβολές ΅έσα στο χρόνο. Επιπλέον, η διαρκής παρουσία ανθρώπινων δραστηριοτήτων για περισσότερα από 8.000 χρόνια, έχει δια΅ορφώσει ένα εξαιρετικά ποικίλο περιβάλλον. Όλα αυτά έχουν προωθήσει τη διαφοροποίηση των βιοκοινοτήτων, αυξάνοντας τη βιοποικιλότητα. 

(4) Στις σχετικά ήπιες ανθρώπινες επε΅βάσεις. Η ανθρώπινη δραστηριότητα, παρότι εκτετα΅ένη, δεν ήταν σε γενικές γρα΅΅ές καταστρεπτική,, ΅έχρι πολύ πρόσφατα. Στην πράξη, πολλές πρακτικές, ιδιαίτερα γεωργικές, έχουν οδηγήσει σε αύξηση της βιοποικιλότητας. ∆εν υπήρξε ποτέ ση΅αντική βαριά βιο΅ηχανία στην Ελλάδα, και συνεπώς τα επίπεδα της ρύπανσης του αέρα, της θάλασσας και των γλυκών νερών είναι χα΅ηλά, τουλάχιστον για τα ευρωπαϊκά δεδο΅ένα. Επίσης, η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει αυξήσει την ετερογένεια των ενδιαιτη΅άτων, αυξάνοντας έτσι τη βιοποικιλότητα. Οι τάσεις αυτές άλλαξαν ση΅αντικά ΅όνο κατά τις πρόσφατες δεκαετίες. 

Παρόλα αυτά σή΅ερα η βιοποικιλότητα της Ελλάδας αντι΅ετωπίζει σοβαρές απειλές. Η καταστροφή, ο κατακερ΅ατισ΅ός και η υποβάθ΅ιση των φυσικών ενδιαιτη΅άτων οδηγεί σε σταδιακή υποβάθ΅ιση της βιοποικιλότητάς της. Στην Ελλάδα το 49% των θηλαστικών, το 24% των πουλιών, το 12% των ερπετών, το 6% των α΅φιβίων και το 19% των ψαριών του γλυκού νερού απειλούνται ΅ε εξαφάνιση. Η κατάσταση των ασπόνδυλων είναι πολύ λιγότερο γνωστή, αλλά υπολογίζεται ότι το 10% από αυτά απειλείται. Αρκετά από τα απειλού΅ενα είδη προστατεύονται από τη νο΅οθεσία. Η πλειονότητα ό΅ως των ειδών των ασπόνδυλων απουσιάζει από τους καταλόγους προστασίας και συχνά η εφαρ΅ογή της νο΅οθεσίας και ο έλεγχος είναι ελλιπείς. 

 

Προστατευό΅ενες περιοχές στην Ελλάδα

 

Τίτλος περιοχών

Αρ. περιοχών '

Εκταση (εκτάρια)

Περιοχές Απόλυτης Προστασίας της Φύσης

2

748

Αισθητικά ∆άση

19

32.506

Περιοχές Ελεγχό΅ενης Θήρας

11

164.835

Εθνικοί ∆ρυ΅οί (πυρήνες)

10

34.588

Θηρα΅ατικά Αποθέ΅ατα

23

12.900

Θαλάσσια Πάρκα

1

220.000

Περιφερειακές ζώνες Εθνικών ∆ρυ΅ών

5

34.254

∆ιατηρητέα Μνη΅εία της Φύσης

51

16.625

Περιοχές Προστασίας της Φύσης

5

4.323

Μη χαρακτηρισ΅ένες προστατευό΅ενες περιοχές

23

175.505

Προστατευό΅ενοι Ση΅αντικοί Φυσικοί Σχη΅ατισ΅οί

1

6

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ (εκτάρια)

 

151 696.380

 

 

Ενδη΅ικά, απειλού΅ενα και προστατευό΅ενα είδη της ελληνικής χλωρίδας (βάση δεδο΅ένων Chloris)

 

 

Ενδη΅ικά

Α΅φίβολα ενδη΅ικά

Μη ενδη΅ικά

Μη απειλού΅ενα & Μη προστατευό΅ενα

359

28 

 

Προστατευό΅ενα

76

4

160

Απειλού΅ενα 

117

3

108

Απειλού΅ενα & Προστατευό΅ενα

386

8

202

ΣΥΝΟΛΟ

938

43

470