3ο Γυμνάσιο Μίκρας

Στοιχεία Επικοινωνίας

3ο Γυμνάσιο Μίκρας,
Ευμένη του Καρδιανού,
57500 Καρδία
E: 3gymik@sch.gr
Τ: 23920 66156, 23920 66155

Νομοθεσία

Διδακτική επίσκεψη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μαθητές της Α΄ Γυμνασίου παρακολούθησαν και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ο Κόσμος της Μουσικής, Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ» που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης  Κεντρικής Μακεδονίας. Η οργάνωση και ο σχεδιασμός του προγράμματος ήταν εξαιρετικός. Τα παιδιά είχαν τη μοναδική ευκαιρία να περιηγηθούν σε όλους τους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας σε εικαστικά και μουσικά εργαστήρια καθώς και σε θεατρικό παιχνίδι. Με τους τρόπους αυτούς γνώρισαν το μύθο του Ορφέα, ο οποίος, όπως κάθε καλλιτέχνης, αγάπησε και υπηρέτησε την τέχνη της μουσικής. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές για το ποιοτικό και άριστα σχεδιασμένο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ενθουσίασε τους μαθητές. 

Λεύκωμα φωτογραφιών

Ερμηνευτική της Θείας Λειτουργίας


Στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών πραγματοποιήθηκαν τετράωρες διδακτικές επισκέψεις ανά τάξη, στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου, στην Καρδία. 

Ο ιερέας, ντυμένος στα ιερά του άμφια, τέλεσε ερμηνευτική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή όλων. Η Αγία Τράπεζα βρίσκονταν μπροστά από το σολέα μαζί και η προσκομιδή και λίγο πιο πίσω καρεκλάκια για τους μαθητές.

Ο ιερέας είχε φροντίσει να εφοδιάσει τους μαθητές με το ερμηνευτικό βιβλιαράκι της Θείας Λειτουργίας, καθώς και με τον απόστολο και το ευαγγέλιο της ημέρας. Σταματούσε σε κάθε σημείο της Θείας Λειτουργίας και ερμήνευε κάθε σημαντικό σημείο ώστε να εμβαθύνουμε και να κατανοήσουμε το φοβερό μυστήριο που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, όπως τη μεταβολή του οίνου και του άρτου σε Σώμα και Αίμα Κυρίου. Η ικανοποίηση των μαθητών ήταν εμφανής γιατί αντιλήφθηκαν το ιερώτατο μυστήριο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι μαθητές φιλοξενήθηκαν στο πνευματικό κέντρο όπου υπήρχαν εδέσματα: προσφορά του ναού και των γονέων των μαθητών. 

Στη συνέχεια οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους για τους Λόγους και τα έργα των Τριών Ιεραρχών. Συγχαρητήρια ανήκουν σε όλα τα παιδιά για τη δημιουργική προσπάθεια που κατέβαλαν. 

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία των διδακτικών επισκέψεων! 

 

 

 

 

Στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης


Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 τα παιδιά του Γ1 τμήματος, που παρακολουθούν την γερμανική γλώσσα, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος e-Twinning. Τα παιδιά συνέλεξαν πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό, που επεξεργαστούν και παρουσιάσουν στο επόμενο τεύχος του περιοδικού “online Magazin” του παραπάνω προγράμματος.

 

 

 

Διδακτική επίσκεψη στην έκθεση "Van Gogh Alive – The Experience"!


 

Μια μέρα πριν αποχαιρετίσουμε το Σχολείο για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, οι μαθητές/τριες του 3ου Γυμνασίου Μίκρας επισκέφτηκαν την έκθεση "Van Gogh Alive – The Experience" στο χώρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Η επίσκεψη στην ομολογουμένως συναρπαστική αυτή έκθεση αποτέλεσε μια συγκλονιστική εμπειρία για τα παιδιά καθώς χρησιμοποιούνται τα νέα μέσα και η τεχνολογία για να προβάλουν το έργο του μεγάλου Oλλανδού ζωγράφου Vincent Van Gogh.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν όλα τα έργα του δημιουργού με μία μέθοδο που αναδεικνύει νέες οπτικές γωνίες και προοπτικές, που αφηγείται ταυτόχρονα την ιστορία του δημιουργού, περιγράφει το ιστορικό, κοινωνικό αλλά και πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλούργησε. Τέλος, καταγράφει και αναλύει τις δημιουργικές του περιόδους και αλληλοεπιρροές, διεισδύει και αγγίζει τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του, προβάλει δηλαδή ολόκληρο τον κόσμο του.

Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων


Ο χώρος που στεγάζεται το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων (πρώην αγρόκτημα Μοδιάνο) αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία για τη διδακτική επίσκεψη των μαθητών/τριών όλων των τάξεων του σχολείου μας στο χωριό Γέφυρα της Θεσσαλονίκης στις 17 Οκτωβρίου 2018.

Το πλήθος των εκθεμάτων στο εξαιρετικό κτίριο της άλλοτε βίλας Μοδιάνο ή βίλα Τοπσίν, πλαισιώθηκε από την υποδειγματικά οργανωμένη και κατατοπιστική ξενάγηση των οπλιτών και αξιωματικών.

Τόσο ο εσωτερικός χώρος όσο και ο περίβολος του Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων έχουν ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς εκεί υπογράφηκε η αναίμακτη παράδοση της πόλης της Θεσσαλονίκης. Επίσης εκεί βρίσκεται το ταφικό μνημείο του Χασάν Ταχσίν Πασά.

Στο κτίριο εγκαταστάθηκε το Γενικό Στρατηγείο των ελληνικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου στις 24 Οκτωβρίου του 1912 προερχόμενο από τα Γιαννιτσά και το Άδενδρο. Παρέμεινε στον ίδιο χώρο έως τα χαράματα της 27ης Οκτωβρίου. Οι τρεις μέρες παραμονής του Γενικού Στρατηγείου υπήρξαν καθοριστικές για την τύχη της Μακεδονίας και την έκβαση του πολέμου γενικότερα.

Σε αυτή την έπαυλη διεξήχθησαν έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ της τουρκικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον διοικητή της πόλης Χασάν Ταχσίν Πασά και του επικεφαλής των Ελληνικών δυνάμεων Αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου. Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας, οι Τούρκοι επέστρεψαν στο κτίριο το μεσημέρι της 26ης Οκτωβρίου 1912, ημέρας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, γνωστοποιώντας ότι ο Ταχσίν Πασάς είχε δεχτεί την άνευ όρων παράδοση της πόλης.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ο αποκατεστημένο περιστερώνας που είχε κτιστεί από την οικογένεια Μοδιάνο για να φιλοξενήσει πάνω από 400 περιστέρια!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο σχετικό λεύκωμα!

 

 

 

Στο Goethe-Institut Thessaloniki

 

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2018 και στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, οι μαθητές/τριες των Α' και Β' τάξεων που διδάσκονται Γερμανικά επισκέφτηκαν το Goethe-Institut Thessaloniki.

Ειδικότερα οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν αποσπάσματα από τη θεατρική παράσταση "Ελένη" του Ευριπίδη, αντλώντας ερεθίσματα από το θέατρο και τη γλώσσα του σώματος ως μια ακόμη μορφή επικοινωνίας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο σχετικό άλμπουμ!

Η 26 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη.