3ο Γυμνάσιο Μίκρας

Στοιχεία Επικοινωνίας

3ο Γυμνάσιο Μίκρας,
Ευμένη του Καρδιανού,
57500 Καρδία
E: 3gymik@sch.gr
Τ: 23920 66156, 23920 66155

Νομοθεσία

Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων


Ο χώρος που στεγάζεται το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων (πρώην αγρόκτημα Μοδιάνο) αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία για τη διδακτική επίσκεψη των μαθητών/τριών όλων των τάξεων του σχολείου μας στο χωριό Γέφυρα της Θεσσαλονίκης στις 17 Οκτωβρίου 2018.

Το πλήθος των εκθεμάτων στο εξαιρετικό κτίριο της άλλοτε βίλας Μοδιάνο ή βίλα Τοπσίν, πλαισιώθηκε από την υποδειγματικά οργανωμένη και κατατοπιστική ξενάγηση των οπλιτών και αξιωματικών.

Τόσο ο εσωτερικός χώρος όσο και ο περίβολος του Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων έχουν ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς εκεί υπογράφηκε η αναίμακτη παράδοση της πόλης της Θεσσαλονίκης. Επίσης εκεί βρίσκεται το ταφικό μνημείο του Χασάν Ταχσίν Πασά.

Στο κτίριο εγκαταστάθηκε το Γενικό Στρατηγείο των ελληνικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου στις 24 Οκτωβρίου του 1912 προερχόμενο από τα Γιαννιτσά και το Άδενδρο. Παρέμεινε στον ίδιο χώρο έως τα χαράματα της 27ης Οκτωβρίου. Οι τρεις μέρες παραμονής του Γενικού Στρατηγείου υπήρξαν καθοριστικές για την τύχη της Μακεδονίας και την έκβαση του πολέμου γενικότερα.

Σε αυτή την έπαυλη διεξήχθησαν έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ της τουρκικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον διοικητή της πόλης Χασάν Ταχσίν Πασά και του επικεφαλής των Ελληνικών δυνάμεων Αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου. Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας, οι Τούρκοι επέστρεψαν στο κτίριο το μεσημέρι της 26ης Οκτωβρίου 1912, ημέρας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, γνωστοποιώντας ότι ο Ταχσίν Πασάς είχε δεχτεί την άνευ όρων παράδοση της πόλης.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ο αποκατεστημένο περιστερώνας που είχε κτιστεί από την οικογένεια Μοδιάνο για να φιλοξενήσει πάνω από 400 περιστέρια!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο σχετικό λεύκωμα!