3ο Γυμνάσιο Μίκρας

Στοιχεία Επικοινωνίας

3ο Γυμνάσιο Μίκρας,
Ευμένη του Καρδιανού,
57500 Καρδία
E: 3gymik@sch.gr
Τ: 23920 66156, 23920 66155

Νομοθεσία

Δημιουργώ το κόμμα μου και ψηφίζω

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Γ΄γυμνασίου, μετά από τα σχετικά μαθήματα για το εκλογικό σώμα, τις βασικές αρχές της ψηφοφορίας και τα εκλογικά συστήματα, παίξαμε με τους/τις μαθητές/τριες ένα παιχνίδι με θέμα: "Δημιουργώ το κόμμα μου και ψηφίζω". 

Το παιχνίδι ξεκίνησε ως εξής: κάθε μαθητής έφτιαξε το δικό του ψηφοδέλτιο με συγκεκριμένο όνομα και συμπληρωμένο με τα φανταστικά ονόματα βουλευτών που επινόησε. Με αυτό τον τρόπο κάθε κόμμα πήρε σάρκα και οστά. 

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήσαμε ένα χώρο του σχολείου όπου στήσαμε το εκλογικό μας κέντρο, την κάλπη, το παραβάν, τα θρανία της εφορευτικής επιτροπής και όλα ήταν έτοιμα. Δείτε το σχετικό άλμπουμ φωτογραφιών!

Οι μαθητές/τριες κλήθηκαν με τις ταυτότητές τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα∙ γιατί... άλλο είναι να το διαβάζεις και να το μαθαίνεις, άλλο να το συζητάς και να το εξετάζεις κι άλλο να το βιώνεις. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές/τριες ένιωσαν την ευθύνη που θα πρέπει να καλλιεργήσουν ως αυριανοί/ές ψηφοφόροι απέναντι στον εαυτό τους πρώτα και στην ευρύτερη κοινωνία στην οποία θα ζουν μετέπειτα. 

Το παιχνίδι ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για τους/τις μαθητές/τριες. Επίσης η δημιουργία των ψηφοδελτίων αποτέλεσε μια πολύ εμπνευσμένη εργασία. Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους/ες τους/τις μαθητές/τριές της Γ' γυμνασίου.

Καλοί πολίτες, με σκέψη, αγάπη και υπευθυνότητα. 

Η καθηγήτρια σας!